Open Dyslexic

contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

49 Hälsingegatan
Stockholm, Stockholms län, 113 31
Sweden

Nyheter

Här får du uppdateringar om det senaste som händer på Sveriges ungdomsråd! 

Kristianstad 27 februari med #wwfstadsturné

Sveriges ungdomsråd

På andra turnéstoppet i Kristianstad fanns ett tydligt tema: hållbar mat. Helhetsperspektivet för en hållbar stad fanns med hela tiden, men med hjälp av experter och de matlagningskunniga studenterna från Gastronomiprogrammet på högskolan i Kristianstad diskuterades hur vi borde äta för att leva hållbart. Anna Richert från WWF pratade om dagens och framtidens mat och utmaningarna kring det. Visste du att ⅓ av den mat som produceras aldrig når människans mun? Lyckas vi minska det svinnet avsevärt så är vi redan en god bit på vägen! Det är viktigt att vi är rädda om vår jordbruksmark och tänker på saker som kretslopp och gödning. Både studenter och andra aktörer ställde ut under dagen och visade smarta lösningar i hur vi ska ta vara på vår mat och tänka mer hållbart.

Bild: Emelie Kärre

Bild: Emelie Kärre

Mat och fika stod gastronomistudenterna för, och det ångrar garanterat ingen som fick smaka. Chips på grönkål och rotsaker, rapskakor på den del av rapsen som annars slängs, ostiga ärtbollar, fröknäckebröd, grönärtspuré… Den som tror att nyttig och hållbar mat inte är gott  kunde inte ha mer fel! Bär från i somras och skånsk, ekologisk gräddmjölk innehåller både nyttigheter som C-vitamin och vitamin B12 samtidigt som det är kalasgott… Ska vi få ett hållbart samhälle måste vi fortfarande kunna leva ett gott liv, och det kan vi!

Kristianstad är också duktiga på att producera biogas som bland annat driver stadens bussar. Men det arbetas även med källsortering i stort och man har gjort en barnbok om att sortera sopor, den delas ut till skolor tillsammans med en pedagogisk affisch. Nästa år kommer också en skiva med soplåtar. Detta sätt att göra sopsortering enkelt och roligt är inspirerande! För precis som en av gastronomistudenterna sa om hållbar mat i skolan så hjälper detta barnen att lära sig mycket, och det sprider sig vidare till familjen. På det sättet får barnen goda vanor (kanske för hela livet) samtidigt som de lär sina föräldrar samma sak och påverkar hela samhället.

Gastronomistudenterna hade även många andra goda råd för hållbar mat. Bland annat att satsa mycket på smak och måltidsupplevelsen då detta gör så att fler vill äta av maten och det väcks ett större intresse. Ett till råd var att vi som konsumenter i möjligaste mån ska välja närproducerat för att minska de transporter som påverkar miljön. Det ska satsas på marknadsföring av vegetarisk mat, mängden kött per portion i den offentliga sektorn ska minskas  och affärer ska sluta sälja plastpåsar så att konsumenterna tvingas ta med egna bärkassar, gav också studenterna som råd.

Det går att anpassa sin livstil väldigt lätt med enkla medel och samtidigt minska sin klimatpåverkan. Det går att välja det som känns lättast och enklast för en själv samtidigt som vi gör medvetna val i vår konsumtion som bidrar till en mer hållbar måltid.

Om ett par veckor är det dags för Västerås, och nu när vi verkligen fått smak för det här med turnén längtar vi redan...

Klicka på bilden för att läsa mer om stadsturnén!

Klicka på bilden för att läsa mer om stadsturnén!