Open Dyslexic

contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

49 Hälsingegatan
Stockholm, Stockholms län, 113 31
Sweden

Nyheter

Här får du uppdateringar om det senaste som händer på Sveriges ungdomsråd! 

Västerås 11 mars 2014 #wwfstadsturné

Sveriges ungdomsråd

Då var det idag dags för näst sista turnéstoppet: Västerås! Det sista stoppet bland de städer som tävlade i Sverige i år, imorgon väntar en slutkonferens i Uppsala som vann förra årets svenska utmaning. Här kommer en lite rapport från allt som hände idag!

Dagen började med mingel som sedan fortsatte under fikat, då elever från Wijkmanska gymnasiet,  Apalbyskolan, S:t Ilians skola och Rudbeckianska gymnasiet ställde ut sina projekt. Bredden var stor, men många projekt fokuserade på olika former av parker och platser där folk kan träffas och umgås. Ett par kreativa förslag på tänkbara energikällor var exempelvis en lekpark där själva lekredskapens rörelseenergi genererar el (som til exempel en generator under en karusell) eller fenomenet micro gym som redan finns; ett gym där själva rörelseenergin från spinncyklar med mera tas till vara. Det senare kom från Olivia från Wijkmanska som ägnat flera månader åt ett helhetskoncept kring hur Västerås skulle kunna bli mer hållbart genom till exempel strategiska cykelleder och hus med solpaneler på taket och slussar som gör att kyla inte strömmar direkt in i huset under en kall vinterdag. Det fanns många snygga modeller och ritningar över parker, caféer och parkbänkar med solceller där solenergin kunde ge el till att sända ut gratis Wifi eller ladda telefonen. Platser att umgås och uppleva saker på är viktigt för en socialt hållbar framtid.

Foto: Agnes Nordberg, Karolin Joelsson

Foto: Agnes Nordberg, Karolin Joelsson

På scen under dagen i Västerås pratades det dels om det globala genom talare från WWF, men även om det lokala genom bland annat Västerås kommunalråd Marléne Tamlin och elever från olika skolor i kommunen.  Under dagen var inte mindre än ca 110 ungdomar på plats och många goda råd delades flitigt under dagen.

 

Ett råd är att sätta sig ner och konkret kolla på vad man personligen tycker är kul och vad man bäst kan göra för den hållbara utvecklingen. Att tänka och säga ”Det jag gör spelar ju ingen roll” är helt fel. Tidigare har vi berättat att gensomsnittssvensken har en livsstil som det skulle krävas 3 jordklot för att alla människor skulle kunna leva likadant, och det håller ju inte. Bara genom dina egna val i vardagen kan du komma ner till 2 jordklot, sen måste vi samarbeta med politiker och andra (både lokalt i städer och globalt) för att komma ner till ett jordklot- den hållbara livsstilen. Som en deltagare sa i slutet av dagen så handlar det om att ta vårt ansvar: ”Vi måste alla bidra till den planet vi bor på.. inte bygga nytt utan ta vara på det som finns. Vi alla måste bidra själva till förändring.”.

Foto: Agnes Nordberg, Karolin Joelsson

Foto: Agnes Nordberg, Karolin Joelsson

Några råd från eleverna till politikerna och andra berörde bland annat maten så som att marknadsföra och uppmärksamma alternativ till köttmåltider och göra kött dyrare i butiker. Några andra råd var att göra bussarna fräscha så att de lockar fler resenärer, bygga fler och billigare elbilar och se till så att gång- och cykelvägar är i bra skick för att minska biltrafiken och utsläpp. Andra råd handlade om förnybar energi där eleverna vill se fler solceller på bland annat bostäder men även på allmänna platser. Det finns ett stort engagemang och många smarta tips för stadens hållbara utveckling från elever i Västerås, något som politikerna i staden kommer diskutera och ta med sig i sitt fortsatta arbete.  

Nu taggar vi inför morgondagen i Uppsala! /Agnes och Karolin

P.S Glöm inte att kolla #WWFstadsturne på Twitter!

Klicka på loggan för att komma till Earth Hour City Challenge!

Klicka på loggan för att komma till Earth Hour City Challenge!