Open Dyslexic

contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

49 Hälsingegatan
Stockholm, Stockholms län, 113 31
Sweden

Nyheter

Här får du uppdateringar om det senaste som händer på Sveriges ungdomsråd! 

Uppsala 12 mars #wwfstadsturné

Sveriges ungdomsråd

Turnén hade under onsdagen sitt sista stopp: slutkonferensen i Uppsala. Konferensens upplägg skiljde sig ganska mycket från de övriga då Uppsala vann förra årets tävling och därför var värd för konferensen där säcken knöts ihop. Representanter från årets tre finaliststäder var på plats för att presentera sin stad, Uppsala pratade om sina projekt, extra deltagare från WWF var med och kvällen innebar mingel och prisceremoni. Men vad vore en konferens utan elevprojekt? (Väldigt tråkig, tycker vi!)

Foto: Agnes Nordberg

Foto: Agnes Nordberg

Den här gången deltog gymnasieelever från Lundellska skolan (“Skrapan”), Rosendalsgymnasiet, Ekebygymnasiet och Celsiusskolan. Celsiusskolan är ett idrottsgymnasium, så de valde att ha ett sporttema på sina projekt. Vad sägs till exempel om att kombinera tågresan med att gymma, medan spinncykeln genererar el till tågets drift? Träningsredskap som genererar el var även inblandat i elevernas idé för hur Studenternas Idrottsplats skulle kunna utvecklas. Man skulle ha spinncyklar i omklädningsrummen, och ge klubbarna som använde arenan få lägre hyra om de ordnade cyklister dit.

Foto: Karolin Joelsson

Foto: Karolin Joelsson

Rosendalsgymnasiet pratade mycket om stadsodling och värdet i närodlad mat. Bland annat föreslog de att taket på själva konserthuset som konferensen var i skulle användas till att odla mat.

Ekebygymnasiet ville ha hårdare krav på restauranger och hotell, att de borde vara tvungna att vara miljömärkta. Ekologisk mat på restaurangerna, mer vegetariska alternativ på menyerna och säsongsanpassad mat var några kriterier. Det borde också vara lätt att hyra cykel eller elcykel till ett bra pris, för den som inte har någon eller bara är i Uppsala på besök. Det skulle bli lättare att turista och äta gott på ett hållbart sätt i staden på det här sättet, tyckte eleverna.

På Lundellska har man undersökt hur eleverna tar sig till och från skolan för att se om något borde ändras där. Man har också intresserat sig mycket för solceller och gjort en plan för hur 10% av skolans energibehov skulle kunna komma från solpaneler på taket. De hade en imponerande modell i lego som drevs av en strålkastare, som också gav eleverna ursäkten att chilla i solglasögon bakom bordet!                        

Utställningarna och presentationerna höll en väldig hög nivå och alla idéer och förslag som diskuterades under dagen är viktiga att ta vara på, och politiker och beslutsfattare som var på plats visade på stor vilja till detta. Vi måste alla samarbeta för att bidra till den hållbara stadsutvecklingen. Nu avslutar vi det här blogginlägget med ett väldigt klokt citat från Amanda, som satt med i paneldebatten under dagen, gällande engagemang: “Om vi ungdomar slutar vara engagerade så kommer det ju tillslut ta stop efter dagens vuxna och då kommer vi ingen vart. Därför engagerar jag mig” Det finns möjlighet till att inspirera och förändra!

/Agnes och Karolin

Klicka på bilden för att komma till  welovecities.org

Klicka på bilden för att komma till welovecities.org