Open Dyslexic

contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

49 Hälsingegatan
Stockholm, Stockholms län, 113 31
Sweden

Nyheter

Här får du uppdateringar om det senaste som händer på Sveriges ungdomsråd! 

SLUTINLÄGG WWF:s STADSTURNÉ

Sveriges ungdomsråd

På mindre än en månad har WWF:s stadsturne besökt fyra städer; Umeå, Kristianstad, Västerås och Uppsala. Vissa delar av programmet har varit ganska lika mellan städerna, särskilt de första tre (Uppsala var annorlunda då staden inte tävlade i Earth Hour City Challenge i år, utan vann förra året och därför stod värd för slutkonferensen i år), men de har ändå varit väldigt olika. I det här blogginlägget ska vi som följt med som ungdomsbloggare försöka sammanfatta hela turnén.

Ungas projekt och förslag till politiker har varit ett genomgående tema, i alla städer utom Kristianstad skedde detta genom gymnasie- och högstadieklasser som inom sina väldigt olika utbildningar fått jobba med projektet “Vår stad 2030”. I Kristianstad var det högskolestudenter från Gastronomiprogrammet som presenterade temat “hållbar mat”.

Att framtiden tillhör de unga hör vi ofta, men unga är minst lika viktiga nu. Särskilt då dagens utmaningar kring planetens gränser och människans välmående kommer att få allvarligare konsekvenser på sikt, och vi genom att agera idag kan göra framtiden mer hanterbar för kommande generationer. Nu formas det vi kommer ärva, därför är det otroligt viktigt att vi blir lyssnade på så att vi kan få det samhälle vi ska leva ett gott, hållbart liv i. För det är inte tråkigt eller jobbigt att leva hållbart om vi gör det tillsammans, och en del av detta måste vi faktiskt göra gemensamt. Det goda livet är inte det vi har nu, även om vi kanske tror att vi har det. Det goda livet är vad vi har chansen att få i framtiden- det vill vi inte missa!

Vi har sett otroligt många kreativa elevprojekt under resans gång och också träffat smarta och engagerade unga. Alla har visat på entrepenörsskap och uppfinningsrikedom. I Umeå fick en tjej frågan om varför hon engagerade sig i samhällsfrågor, och hon svarade att hon inte kunde låta bli för att det fanns så mycket hon ville förbättra. I Uppsala sa en elev från Rosendalsgymnasiet: ”Om vi ungdomar slutar vara engagerade inom miljö så kommer det ju ta stopp efter dagens vuxna och då kommer vi ingen vart. Därför engagerar jag mig.” Engagemang och utbyte av erfarenheter är det som har präglat stor del av turnén och turnén har visat att vi tillsammans kan göra stora förändringar om vi hjälps åt. Så låt oss köra igång nu på en gång! Mot det goda livet!

Det har varit ett sant privilegium för oss att få följa med på turnén och twittra, blogga och träffa fantastiska eldsjälar och kreativa personer. Det ger gott hopp inför framtiden! Vi tackar för oss och hoppas att ni har haft lika roligt som vi! Vi vill även rikta ett stort tack till WWF för att vi fick möjligheten att följa med på turnén.

Uppsalabild Agnes+Karro.jpg

Over and out! / Karolin och Agnes