Open Dyslexic

contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

49 Hälsingegatan
Stockholm, Stockholms län, 113 31
Sweden

Nyheter

Här får du uppdateringar om det senaste som händer på Sveriges ungdomsråd! 

Utbildningshelg och kick-off med Ung Press

arda eken

Under helgen som varit så har jag(Adam Kedert) och Gabriel Malmer varit i Stockholm för workshops, föreläsningar och redaktionsmöte med organisationen Ung Media. Sveriges Ungdomsråd och Ung Media har inför Almedalsveckan i sommar bildat nyhetsredaktionen Ung Press. Meningen är att vi ska rapportera från Almedalen ur ett ungt perspektiv.

Helgen kickade igång på fredagen med teambuilding och olika övningar för att vi skulle lära känna varandra. Vi avslutade dagen med vegetarisk mat på restaurangen Chutney. 

Lördagen började med att vi hade en föreläsning med Sandra Rönnsved om intervjuteknik och hur man skriver olika sorters texter. Vi fick även olika tips om hur man exempelvis ska förbereda sig och bete sig under en intervju och hur man ska göra för att fånga läsarnas intresse när det gäller artiklar man skrivit och sådant.

Efter en paus så kom Simon Mogren(ordf. Ung Media) och pratade om pressetik och vad vi har för rättigheter samt för skyldigheter. Där fick vi lära oss mer om själva texterna, som vad som gäller med censur och vem som har rätt till anonymitet.

Vi fick även göra en liten övning om tryckfrihet där vi tog ställning till olika etiska frågor och sen fick berätta vad vi tyckte. Det var intressant för sådant som man kanske tycker inte borde få skrivas faktiskt skyddas av tryckfrihetsförordningen.

Längre in på eftermiddagen så hade vi vårt första redaktionsmöte. Vi började med att repetera våra namn och säga vilket pronomen vi föredrar samt vad vi helst vill göra under Almedalsveckan. Sen gick vi vidare med att i grupper få fram pressmeddelande, idé för reklamfilm och hur vi ska använda oss av sociala medier. Detta var något jätte kul tyckte jag för nu fick man verkligen ”skapa” Ung Press. Efter X antal minuter så kom alla tillbaka och presenterade vad man kommit fram till. Det blev en stor debatt om hur Ung Press ska presenteras, vilka ställningstagande vi ska göra. Men vi kom fram till att vårt uppdrag är att rapportera ur ett ungt perspektiv och att man sedan själv får visa vart man står inom politiken.

Efter en lång, men givande, dag slutade vi någon gång efter 18:00.

photo1-3.png

Sista dagen började vi med en föreläsning/workshop med Tanvir Mansur, någon som vi känner genom Sveriges ungdomsråd. Han pratade om hur man skriver debattartiklar och pressmedelanden, vad man ska tänka på och hur man gör för att fånga läsarnas intresse.

 Vi fick i uppgift att skriva en debattartikel på 10 minuter och eftersom vi inter var lika många idag så delades vi upp i två grupper. När vi var klara så fick vi presentera det vi skrivit och de andra sa vad man skulle kunna göra bättre. Efter det skulle vi göra den andra gruppens debattartikel till ett pressmeddelande, vilket inte gick liiika bra. Men roligt var det i alla fall och vi fick nu igen tips om hur man kan göra det bättre.

Efter detta så avslutades helgen i samband med en väldigt god middag och sedan blev det dags för oss att lämna huvudstaden.