Dags att starta ett ungdomsråd?

Det är enkelt.

Det finns vissa praktiska och administrativa saker som behövs fixas, men det går fort och behöver inte vara krångligt. Särskilt eftersom att vi på kansliet har all kunskap som behövs för att hjälpa er, och vi gör det gärna!

*Om ni är en stadsdel/kommun/region rekommenderar vi att ni bokar utbildningen ”Starta ungdomsråd”

Det som krävs för att ett ungdomsråd ska kunna startas är att ni är ett gäng unga som vill driva det tillsammans, och att det finns saker i er vardag som ni vill vara med och förändra. Det kan gälla allt från att ni vill göra roligare saker på fritiden, till att ni vill vara med och påverka den politik som förs i eran hemkommun.

Bara ni sätter gränserna
för vad ni kan göra.

När ni väl bestämt er för att starta ett ungdomsråd finns det några saker som ni ska tänka på, och som ni måste ha klara om ni ska bli medlemmar i Sveriges ungdomsråd. Ta ett första möte och snacka igenom punkterna nedan:

  1. Ungdomsrådet bör bestå av minst 5 aktiva medlemmar som är villiga att driva verksamhet och engagera sig för att uppnå förändring. Det är viktigt att ni verkligen vill vara med och påverka. Hittar ni inte fem stycken som vill vara med? Vi har massvis med tips på hur ni kan gå tillväga för att nå ut till nya roliga människor, kontakta oss!
  2. Det är viktigt att ni som ska starta rådet tillsammans diskuterar varför ni gör det. Fråga er själva dessa frågor: Vad vill vi uppnå? Vad vill vi förändra? Varför startar vi ungdomsrådet?
  3. Diskutera tillsammans hur ni vill organisera er och hur ni ska strukturera ungdomsrådet. Hur vill ni fatta beslut? När vill ni träffas? Hur blir man medlem? Vi hjälper gärna till – kontakta oss!
  4. Diskutera i gruppen vilken relation ni vill ha till andra makthavare i er kommun. Vilka personer/myndigheter/organisationer tror ni kan hjälpa er för att uppnå förändring?
  5. Finns det några fler i er kommun/stadsdel som ni tror vill vara med? Hur kan ni öppna upp erat ungdomsråd för dessa personer?
  6. Vad är det första ni vill ta tag i och jobba med? Vill ni driva café, ordna konserter, fixa rabatter till alla era polare? Vill ni påverka politikerna eller fixa bättre kollektivtrafik? Vill ni bygga en skateboardramp, ha en ny basketplan eller något annat? Ni kan göra vad ni vill, och flera saker samtidigt, men det är alltid bra att ha en första idé som ni kan driva tillsammans.

När ni gått igenom dessa frågor är ni helt klart redo att sätta igång och driva erat eget ungdomsråd. Det första som måste ske då är att ni har ett första riktigt möte. Det är viktigt att någon är villig att förbereda och hålla i det första mötet, och där bör ni besluta om sakerna som ni diskuterat ovan. Hör av er till oss så hjälper vi er med allt ni behöver inför ett sånt möte!